Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Κώστας Μουρλάς

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιου ΑθηνώνΚαθηγητήςΤμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία την Εκπαίδευση & τα ΜΜΕ

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Κώστας Μουρλάς είναι Καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2002. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης το 1988 με δίπλωμα στην Πληροφορική και απέκτησε το διδακτορικό του από το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1995. Ο Δρ Κ. Μουρλάς εντάχθηκε στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου ως Λέκτορας από το 1999 έως το 2002. Το 1998 ήταν υπότροφος του ERCIM για μεταδιδακτορικές σπουδές μέσω έρευνας.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται κυρίως στη μελέτη των ευφυών συστημάτων και πιο συγκεκριμένα στα προσαρμοστικά και εξατομικευμένα περιβάλλοντα επικοινωνίας και μάθησης. Το προφίλ του χρήστη που διαμορφώνεται από τα ιδιαίτερα γνωστικά και αντιληπτικά χαρακτηριστικά των χρηστών καθώς και η ικανότητα ενός ευφυούς περιβάλλοντος να προσαρμόζει το περιεχόμενο και τη λειτουργικότητά του στα χαρακτηριστικά του κάθε χρήστη αποτελεί βασικό πεδίο έρευνας.

Πρόσφατα έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην έρευνα που σχετίζεται με την ανάκτηση, επεξεργασία και οπτικοποίηση πληροφοριών, την αναγνώριση προτύπων και την εξαγωγή πληροφοριών που κρύβονται σε πολύ μεγάλο όγκο δεδομένων, είτε δομημένων, είτε ημιδομημένων, είτε ακόμη και αδόμητων.Γλώσσες προγραμματισμού όπως η Python και η R, αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης για ταξινόμηση, εξαγωγή και ανάκτηση, καθώς και αλγόριθμοι επεξεργασίας φυσικής γλώσσας για την ανάκτηση απόψεων και συναισθηματικών τάσεων μεγάλου όγκου περιεχομένου που παράγεται από χρήστες βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας, ως ένα νέο και ενεργό πεδίο της δημοσιογραφίας δεδομένων και της υπολογιστικής δημοσιογραφίας.

Το ερευνητικό του έργο (περισσότερες από 80 δημοσιεύσεις) έχει δημοσιευθεί σε διεθνή συνέδρια και επιστημονικά περιοδικά, καθώς και σε κεφάλαια βιβλίων ευρύτερου επιστημονικού πεδίου, ενώ έχει διατελέσει επιστημονικός υπεύθυνος σε περισσότερα από 20 ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα στον τομέα της ειδικότητάς του. Από το 2017 είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών του Τμήματος ΕΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εκπαίδευση

  • Διδακτορικό Δίπλωμα1995

    Διδακτορικό στην Επιστήμη των Υπολογιστών

    Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

  • Πτυχίο1988

    Πτυχίο Πληροφορικής

    Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ακαδημαϊκές Θέσεις

  • Σήμερα2024

    Καθηγητής

    Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

  • 20242012

    Αναπληρωτής Καθηγητής

    Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

  • 20132012

    Επισκέπτης Καθηγητής

    Τμήμα Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Μονάχου (MUAS) - Hochschule München
  • 20122002

    Επίκουρος καθηγητής

    Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

  • 20021999

    Λέκτορας

    Τμήμα Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Κύπρου
  • 19991997

    Επισκέπτης Επίκουρος Καθηγητής

    Τμήμα Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Κύπρου